Nagymellek nagyduma

Lesz szó erotikáról, álmokról, és vágyakról, erotikus masszázsról, reikiről, angyalokról, vallásról és bármiről. Akár filozofálok is. De mindenről őszintén, nyíltan, időnként nyersen gondolkodok, s bizony vannak rossz napjaim is. Mindez egy valódi dús keblekkel büszkélkedő nő szemszögéből. Van tapasztalat... Hobbi:testépítés. Az írásaim, és a verseim ne vidd el engedély nélkül, ne tüntesd fel sajátodként. Ezek mind az én szellemi termékeim. Amennyiben felhasználod egészében, vagy részleteiben, akkor élek a jogaimmal. A blogom teljes tartalma az enyém. Személyes fotókat nem vihetsz el, nem másolhatsz. A gifeket, illusztrációkat elviheted ha tetszik. Ha engedélyt adok arra, hogy valamelyik versem, vagy írásom elvidd, akkor írd mellé ( D.I. alfacsaj ) HIRDETÉS MEGJELENÍTÉSE KIZÁRÓLAG A " HIRDESS BLOGOMON " KATEGÓRIÁN BELÜL LEHETSÉGES ELŐZETES MEGBESZÉLÉS ALAPJÁN. ÁRAJÁNLATÁT VÁROM: alfablogos@gmail.com

Írásaim

Naptár

Friss topikok

Mate tea - hatékony fogyasztó tea többek között

2010.01.24. 01:34 | alfacsaj | Szólj hozzá!


A tea a Dél-Amerikában honos magyalféle, az Ilex paraguarensis leveleiből készül.

 

A mate Argentína és Dél-Uruguay észak-keleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi-szubtrópusi örökzöld növénye. Termése külsőre a bors termésére hasonlít.
Leginkább vadon él, de Argentínában termesztik is.
 

 

Legjellemzőbb élettani hatása:
A tea egy jóval egészségesebb alternatívája a fekete kávénak és -teának.
A mate hatóanyaga a matein, amely bár rokonságban áll a kávéban található koffeinnel,
viszont másképpen hat szervezetünkre, mint a tea teinje vagy a kávé koffeinje. A koffein azonnal megdob, a mate tea lépésenként frissít fel.
A matein lényege, hogy nem csak élénkíteni képes, hanem szabályozni is tudja az idegrendszer működését.
Azaz élénkít ha elfáradtunk, lehangoltak vagyunk; ellenben nyugtatni kezd, ha túlságosan felpörögtünk, izgatottak vagyunk.

A matein működési mechanizmusa:
A matein egy xanthin alkaloid (mint pl. a koffein, theofillin, és theobromin.)
A jelek szerint a matein rendelkezik a xanthinek előnyös tulajdonságainak legjobb kombinációjával.
Mint a legtöbb xanthin, ez is a központi idegrendszert stimulálja, de azoktól eltérően, nem okoz függőséget.
A koffeinnal ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet is.

További hatóanyagok és hatásaik:

A mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához is, de annál táplálóbb.
196 kémiai anyag van a máté teában, ami a testünkre hat – beleértve a B vitaminokat; A, C és E vitaminokat, és az ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, magnézium, vas, kálium és a szelén.

11 fajta polifenolt tartalmaz, ezek erős antioxidánsok, így védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét.
Ezenfelül gazdag klorofillban, ami élénkzöld színét adja és további antioxidáns előnyöket biztosít.

További előnyök:
Mélyebb alvás: Hihetetlen, de a mate tea nem zavarja az alvást.
Igazság szerint segíti a pihentető alvást és növeli a gyors szemmozgással (REM) járó alvásciklust, csakúgy, mint a mély alvást (delta állapot). Sokan állítják, hogy kevesebb alvásra van szükségük, amikor a mate teát használják, mivel mélyebben alszanak.

Emésztés és méregtelenítés:
A mate tea segíti az emésztést, és helyrehozza a béltraktus sérült szöveteit.
Megakadályozhatja a székrekedést azzal, hogy lágyítja a székletet és stimulálja a bélrendszer összehúzódásait.
A méregtelenítést is elősegíti azzal, hogy növeli a vizelés, az emésztés és az ürítés által történő vízvesztést.

Biztonság a szívnek:
Kimutatták, hogy a mate tea jó hatással van a szívre.
Megnövelheti a szív oxigén- és tápanyag-ellátottságát stressz esetén vagy edzés ideje alatt, csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a keringést néhány ember esetében azzal,
hogy nyugtatja az ereket.

Immuntámogatás:
A mate tea minden jel szerint erősíti az immunrendszert: egyrészt azzal, hogy leküzdi a betegségeket okozó organizmusokat és segíti az immunsejtek – elsősorban a fehérvérsejtek – működését.
A benne található C és E vitaminok fontosak az immunrendszer támogatása szempontjából.
Eltérően a többi gyógynövénytől, amelyek folyamatosan stimulálják az immunrendszert, a mate tea inkább egy egyensúlyi állapotot hoz létre azzal, hogy egyfajta frissítőként hat rá.
A szaponinok szintén fontos kémiai anyagok, amelyek szintén felelősek lehetnek az immunerősítő hatásért.

Segíti a tüdő működését:
A mate tea az allergiát is enyhíti azzal, hogy oly módon stimulálja a mellékvese mirigyeket, hogy azok kortikoszteroidokat termeljenek, amelyek elfojtják a gyulladást és a túlreagált immunválaszt. A légutakat is megtisztítja. Ez jó hír a sportolók számára, mivel ezek az előnyök elősegítik az optimális légzést, és így több oxigénhez jut a testük.
A mate tea izomnyugtató hatása hasznossá teszi azt az asztma kezelésekor, mivel tágítja a hörgőket (amik megkötik a gázokat a tüdőben).

Fogyasztása:
Az argentínok az italt is a lopótökcsészét is, amiből eredetileg isszák, matenak hívják.
Hagyományosan társasági ital, körbeadják, mindenki ugyanabból a csészéből és kifejezetten erre a célra kitalált szűrőszipkával issza. (Nem túl higiénikus, a világ többi részén talán ezért nem terjedt el.) A maté ivása otthoni szokás, nem isszák nyilvános helyen, nemigen kapható éttermekben és bárokban sem. Ha vendégségben megkínálnak, nem illik visszautasítani.

A teának egyébként üdítő, kicsit kesernyés íze van. Ízesíthetjük cukorral, mézzel, de más növényeket (pl. menta) is adhatunk hozzá.
Nyáron élvezhetjük jéggel, narancs, citrom vagy gyümölcslé hozzáadásával. Kipróbálhatjuk tejjel is.


Elkészítése:
A teát forró (70°C) vízzel öntsük le, és általában öt percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. ( 2 dl vízbe 1 kiskanál tealevél )
A mate teának üdítő, kicsit kesernyés íze van.
A növény 196 különböző illó kémiai anyaga közül 144 a teában is megtalálható.
Tetszés szerint ízesíthető: cukorral, mézzel, tejjel, nyáron gyümölcslevekkel.

Megjegyzésem - kapható dm-ben, patikában, majd nem minden boltban filteres formában. De ne vedd meg. Patikában meg kell rendelni, 25 dkg kb. 1200 Ft ha jól emlékszem. A 10 dkg-os 700 Ft.  

                    - fogyasztó teaként a leveleket jól ki kell nyomkodni mielőtt leszűröd, és reggel éhgyomorra idd meg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alfacsaj.blog.hu/api/trackback/id/tr821696857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: egészség recept
süti beállítások módosítása